حضانت فرزند دختر بعد از طلاق
جدایی رسمی زوجین با یکی از انواع طلاق، با تعیین حقوق زن و مرد و فرزندان همراه است. حضانت فرزند دختر و پسر هم بخش مهمی به حساب میآید که تعیین آن میتواند با توافق والدین یا تصمیم گیری دادگاه انجام شود. در ادامه این مطلب از سایت مشاوره حقوقی همیارتو شما را با قوانین حاکم درباره تعیین سرپرست فرزند دختر آشنا خواهیم کرد.
حضانت فرزند
یکی از مهم ترین مسائلی که هنگام طلاق مطرح میشود، حضانت است. اگر بخواهیم توضیح مختصری بدهیم که حضانت فرزند چیست. باید بگوییم که حضانت به معنی قبول سرپرستی فرزند بعد از جدایی زوجین است. زوجین اگر تصمیم به طلاق توافقی داشته باشند، میتوانند درباره حضانت فرزند دختر و پسر به توافق برسند. در این شرایط اگر فرزندان از سن بلوغ گذشته باشند، احتمالاً در تصمیم گیری نهایی حضور خواهند داشت. اما اگر از سن فرزند دختر از ۹ سالگی کمتر و سن فرزند پسر از ۱۵ سالگی کمتر باشد، والدین به تنهایی یا با وکیل طلاق به توافق درباره حضانت فرزند پسر و دختر به نتیجه میرسند.
گاهی نیز زوجین در طلاق توافقی به نظر مشترکی درباره حضانت فرزندان خود نمیرسند. از طرفی اگر طلاق از نوع دیگری مانند بائن و رجعی باشد که زن یا مرد بدون کسب رضایت همسر خود برای طلاق دادخواست داده باشد، تصمیم درباره حضانت بچه موضوعی است که دادگاه به آن میپردازد. هرچند وکیل حضانت به موکل خود توضیحات لازم را برای قانون حضانت فرزند دختر و پسر به موکل خود ارائه میدهد.
حضانت فرزند دختر در سنین مختلف
اهمیت سلامت زندگی فرزند دختر و البته پسر برای دادگاه بر کسی پوشیده نیست. قانون مدنی در ماده ۱۱۶۹ خود اعلام کرده است که اگر زوجین به خاطر فرآیند طلاق از یکدیگر جدا شوند باید برای حضانت و نگهداری از فرزند خود تصمیم گیری کنند. این ماده قانون مدنی در ادامه به سن حضانت فرزند دختر اشاره میکند. به این ترتیب که سرپرستی دختر تا ۷ سالگی به عهده مادر است. اما این مسئولیت از ۷ تا ۹ سالگی بر عهده پدر خواهد بود. از ۹ سالگی هم که دختر به سن بلوغ میرسد، خودش برای اینکه با پدر زندگی کند یا با مادر، تصمیم میگیرد.
نکات حضانت دختر
باید توجه داشته باشید که ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی برای حضانت دختر اجرا میشود اما اگر پدر و مادر صلاحیت لازم را برای سرپرستی نداشته باشند، حکم سلب حضانت از آنها صادر شده و والد دیگر یا سازمان مشخصی مسئولیت نگهداری فرزند را بر عهده خواهد گرفت.
نکته مهم دیگری را نباید فراموش کنید که در زمان بر عهده گرفتن سرپرستی توسط پدر یا مادر، والد دیگر از ملاقات فرزند خود منع نخواهد شد. مگر اینکه دادگاه صلاحیت والدی که سرپرستی را بر عهده ندارد، تأیید نکند. بنابراین تا ۷ سالگی پدر مجاز به ملاقات با فرزند دختر است. از طرفی از ۷ تا ۹ سالگی نیز مادر چنین حقی دارد.
حضانت دختر ۹ سالگی به بعد
پیش از این اشاره کردیم که حضانت دختر بعد از نه سالگی روند متفاوتی خواهد داشت. در واقع سن بلوغ برای دختر شروع دوره جدیدی از زندگی است. در نتیجه شرایط گرفتن حضانت فرزند دختر توسط مادر و پدر متفاوت خواهد بود. به این شکل که فرزند دختر بدون هیچ گونه اقدامی قانونی نظر خود را برای انتخاب سرپرست خود مشخص میکند.
شرایط گرفتن حضانت فرزند دختر توسط والدین
پدر و مادر از نظر تمکن مالی، شغل مناسب، محل مناسب زندگی و سلامت جسمی و روانی باید مورد تأیید دادگاه قرار بگیرند تا روند حضانت فرزند آنها به روال مرسوم پیش برود. به این معنا که وجود جنون و ازدواج مادر از موارد سلب حضانت فرزند او به حساب میآیند.
در مورد پدر و سایر افرادی که امکان سرپرستی فرزند دختر را دارند، مواردی مانند اعتیاد به مواد مخدر و هر ماده مضر و یا مشهور بودن به فساد باعث مانع از دریافت حق سرپرستی و حتی حقوق دیگر از جمله ملاقات فرزند میشوند.
مدارک لازم برای گرفتن حضانت فرزند
والدی که تصمیم به اخذ سرپرستی فرزند خود را دارد باید مدارکی را به دادگاه ارائه بدهد. این مدارک عبارتند از کارت ملی والد، سند طلاق یا نامه توافق والدین برای حضانت فرزند در طلاق توافقی.
حضانت دختر طبق قانون جدید
با اینکه سالهاست از وضع قوانین حضانت فرزند بعد از طلاق میگذرد، همچنان همان ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی برای حضانت فرزندان اجرا میشود. موارد سلب حضانت فرزند از پدر و مادر نیز شامل اعتیاد، مشکلات جسمی و روانی، استفاده از فرزند در امور غیر اخلاقی و شرایط شغلی نامناسب مرتبط هستند.
این نکته را نیز باید در نظر داشته باشید که در سال جاری طبق ماده ۱۱۷۵ قانون مدنی، نمیتوان بدون دلایل قانونی و موجه، والدی که سرپرستی فرزند را بر عهده دارد، از حضانت سلب کرد.
جمع بندی
در این مطلب از مجله دکتر بهشتیان؛ شما را با موادی از قانون مدنی آشنا کردیم که به حضانت فرزند دختر میپردازد. جدیدترین نسخه از قانون مدنی نیز حضانت فرزند دختر را تا ۷ سالگی به مادر، از ۷ تا ۹ سالگی به پدر و از آن به بعد را به والد انتخابی فرزند میدهد. این در حالی است که والد دیگر حق دیدار با فرزند خود را دارد. در ضمن مواردی مانند اعتیاد، اختلالات جسمی و روانی و شرایط نامناسب شغلی به عنوان علل سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر محسوب میشوند.
پرسشهای پرتکرار
شرایط حضانت فرزند دختر بعد از طلاق چگونه است؟
– تا ۷ سالگی با مادر، از ۷ تا ۹ سالگی با پدر و از آن به بعد را با والد انتخابی فرزند دختر خواهد بود.
آیا میتوان بدون دلیل مانع حضانت قانونی والدین شد؟
– خیر. طبق ماده ۱۱۷۵ قانون مدنی، نمیتوان بدون دلایل قانونی و موجه، والدی که سرپرستی فرزند را بر عهده دارد، از حضانت سلب کرد.
-موارد سلب حضانت فرزند دختر از مادر و پدر کدامند؟
– اعتیاد، اختلالات جسمی و روانی- ازدواج مجدد مادر، به کار گرفتن فرزند در امور خلاف و مشکلات شغلی به عنوان موارد سلب حضانت فرزند دختر هستند.
سلام پدر و مادر من دارن طلاق توافقی از هم جدا میشوند من دختر هستم و ۱۳ سال دارم تصمیم گرفته ام با مادرم زندگی کنم من پدرم را دوست ندارم او خیلی من را اذیت کرده حتی نمیخواهم او را ببینم و نمی خواهم یک تماس تلفنی هم باهاش داشته باشم آیا اون به زور میتواند من را از مادرم جدا کند حتی برای یک روز هم بدون اجازه من میتواند این کار را بکند اگر با مادرم باشم بازم خرج و نفقه من را میدهد
سلام وقت بخیر
طبق قانون حضانت فرزندان با پدر و مادر است در صورت طلاق یا زندگی جداگانه فرزندان تا سن بلوغ ( پسر ۱۵ سال و دختر ۹ سال ) با مادر است و بعد از سن بلوغ انتخاب حضانت میتواند با فرزند باشد که نزد کدام یک از والدین بماند
باسلام ازدواج مجدد کردم یه پسر ۱۵ ساله دارم خانمم دختر ۷ساله داده باتوجه به اینکه شوهر سابقش افتاده زندان ویکسال باید حبس بکشه باحکم موقت دخترشا آورده پیش خودمون میخام بدونم دادگاه دختر شا بش میده یانه
سلام لطفاً میشه بگید اگه پدر و مادر سال ها پیش طلاق گرفته باشند و مادر دوباره ازدواج کرده باشد و پدر بچه هم فوت کرده باشد و فرزند دختر و ۱۵ ساله باشد او میتواند با مادرش زندگی کند
پدر راننده ماشین سنگینه آیا حضانت دخترم رو از۷سالگی به پدرش میدن؟اخه چطور میتونه تو جاده از بچه نگهداری کنه؟؟؟
سلام لطفا راهنمایی بفرمایید دختر ۳ساله دارم و قصد جدایی داریم اما پدرش میخواد بچه رو نگه داره از نظر قانونی این امکان داره ؟؟؟
یا فقط با توافق ما این موضوع امکان پذیره؟؟؟
تا سن ۷سالگی نمیتونه بچه رو از شما بگیره . مگه اینکه خودتون بخاین بچه رو به ایشون بدین .
۷تا ۹ سالگی اگر پدر مشکل خاصی نداشته باشه حضانت با ایشون
وبعد از ۹سالگی بچه خودش انتخاب میکنه با کی زندگی کنه
سلام کسی هست یه راهنمایی کنه
سلام بنده ده ساله از همسرم جدا شدم و دختری دارم که حضانتش با مادرش بوده بخاط اینکه من در زندان بودم والان دخترم دانشجو هست و طی این سالها با اینکه دخترم پیش ایشان بوده خودم و خانواد به او رسیدگی کردیم طی این سالها من خودم به هیچ زنی صحبتی همبستری نداشتم ولی دو ماه پیش متوجه شدم که همسرم طی این چند سال با اشخاص مختلف در ارتباط بوده و از قبل به ایشان گفته بودم اگر متوجه بشم با کسی در ارتباطی با همین لحن خونه رو رو سرت خراب میکنم بخاطر دخترم که بزرگ شده دیگه و از روی عصبانیت در خونه رفتم با اینکه تمام اون زندگی مال خودم هست و زدم تمام شیشه های خونرو خورد کردم که چرا وقتی بچم اینجا بوده در رابطه نا مشروع بود دلم نمیخواد اینجا باشه. وهمون شب شکایت کردن و منم وایسادم تا از کلانتری مامور بیاد و منو بردن ولی شکایتشونو پس گرفتن در عوض درست کردن شیشه ها. و منم نرفتم درست کنم. و سند و مدارکی دارم که ایشان چیکار میکرده دو ماه گذشته دیروز برام ابلاغیه اومده. توش نوشته خسارت. فهاشی. اختلال در نظم عمومی افتراح به دیگری. و برای خودش هر چی خواسته گفته و اراعه داده. الان تا ۵روز دیگر باید برم دادگاه و جواب بدم. ببخشید که زیاد توضیح دادم من باید چیکار کنم ترسی از بازداشت و زندان ندارم من فقط نگران دخترم هستم و بخاطر اون دعوا کردم بعد از ۱۷ سال زندگی مشترک این اولین بار هست با خودش و خانواده اش درگیر شدم. ایا میتوانم بخاطر شرایط نا مناسب که دارد حرفی بزنم. دخترم دانشجو هست طلاق ما باعن بوده و مهریه هم نبخشید… ممنون میشم جواب بدید چون فردا میخوام برم دادگاه…
سلام و عرض ادب من از ۹سالگی دخترم اومد پیشم الآنم ۱۴سالشه تا الانش ن زنگی ن کمکی نکرد ب دخترم و بنده هم درخواست نفغه کمک خرجی نکردم و اگر بخوام شکایت کنم اون چند سال که خرجی یا نفغه دخترمو نداد ازش میتونم بگیرم ممنون میشوم راهنمایم کنید
سلام . نفقه گذشته فرزند و نمیتونین بگیرین . ولی نفقه از این به بعد ومیتونین دادخواست بدین وبگیرین
با سلام خسته نباشید من دو تا دختر ۸ ساله و ۹ساله دارم که مادرشان حضانت شان را دارد و الان با آقایی میخواهد ازدواج کند که فرزند پسر در خونه دارد آیا من میتوانم حضانت بچه هایم را از مادرشان بگیرم
دختر بعد از ۹سال خودش انتخاب میکنه با پدر یا مادر زندگی کنه
باسلام،آیابعداز سن بلوغ لازم است که دادخواست ارائه شود تا فرزنددرحضورقاضی حاضرشودتا انتخاب والدشود؟
خیر .
اگه مادر بدون اطلاع ومخفیانه از پدر ازدواج کنه و فرزند دختر پیشش باشه حکمش چیه
پدر با اثبات ازدواج میتونه حضانت فرزند و به عهده بگیره
سلام شوهرم اعتیاد به موادصنعتی داره میخوام جداشم یه دختر ۴ساله هم دارم ایا حضانت بچه کلا برای همیشه به من میدن؟ یا به پدرش؟
۵۵
اون دو سال هم بیهوده هست
فعلا تا ۷سال با شماست
بعد از ۷سال اگر پدرش خواست بچه رو ازتون بگیره به استناد ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی میتونین از پدر سلب حضانت کنین
عجب قانون خرکی داریم .یعنی تا هفت سال دست مادر باشه بعد فقط دو سال دست پدر باشه؟چرا هفت سالم دست پدر نباشه؟یعنی اگه پدری راه دور باشه به نظر شما چندبار میتونه مثلا ۲۰۰۰کیلومتر راه رو بره و برگرده تا فقط یه بار بچشو ببینه؟واقعا که
به من باشه همون دو سالم حذف میکنم پدر خیلی خوبم باشه خونه نیس بچه رو تر و خشک کنه بعدم زن بگیره بدتر میشه بلای جون بچه ..
دقیقا باهات هم نظرم .آخه منم ی دختر ۱۱ماهه دارم ک قصد جدایی داریم وعاشق دخترمم خودم بچه مشهدم خانمم مال کازرون .نمیدونم باید چکار کنم اگه جداییمون قطعی شه چکار کنم با دوری دخترم آخه
آیا والدی که حضانت بر عهده گرفته اختیار تام دارد و مرگ و زندگی فرزند فقط مربوط به ایشون هست؟ منظورم اینه اگه مادری فرزند رو تحت سرپرستی داشته باشه یا در همون ۷ سال به هر دلیلی بچه فوت کنه (بیماری، تصادف، و …) آیا پدر میتونه ادعای قصاص کنه یا مادر را محکوم کنه؟
نگران بچه نباش.نگران از الان به بعد خودت باش.
جناب سلام سعی کنید دوستانه حل کنید شما هم برادر من هستید اما بچه بیشتر به مادر نیاز داره البته به هر دو هم پدر و مادر نیازمند هست اما به مادر بیشتر نیاز داره چون بچه در بطن مادر بوده و تمام سختی ها را مادر میکشه
البته مادر داریم تا مادر . مادری که نتواند به فرزندش در زمان زندگی مشترک محبت کند قطعا بعد از آن هم نمی تواند
سلام افرین .مادری که بچه ۲ ساله را ول کرد نوشت که من هنوز خودم بچگی نکردم نمی تونم زندگی کنم ول کرد رفت وشیر تو دهن بچش نزاشت گفت باید شیر خشک بخورد ولی حالا میگه من حضانت میخوام .شما بگویید این چه مادری هست .طلاق گرفت .رفت دنبال بچگی نکردن خودش از بچش رحم نکرد .شوهر هم سالم وهیچ مشکلی نداشت .باید چه گفت باید گفت مادر .؟
در مورد حضانت فرزند دختر فقط تا ۷ سالگی با مادر است البته که در طول ۷ سال حق ملاقات برای پدر محفوظ است
بعضی از مادرها وقتی دختر پیششون هست ذهنیت دختران رو مسموم کرده و تخریب میکنن و نمیزارند
با پدرشان حتی ملاقات کنند
مگه پدر میتونه بچه نگهداره؟
پرستار براش میگیره
هیچکسی نمیتونه جایگاه مادر خودت باشه دوستم برای دخترش پرستار گرفته بود فهمیدن که بچهها کتک میزده و تهدید میکرده که اگر به پدر و مادرت بگی زندانیت میکنم
ببینیدمهم اون چندسال که بچه تحت تاثیرقرارمیگیره است.ودرصورت لزوم انتخاب تصمیم گیری میکنه اون مهمه.پس مهم نیست پدرمیتونه یا خیر.حتی اگرپدرنتونه نباید این وبگیم و اصلا بحث دادگاه متوجه این نیست.
ایا خانمی که ازدواج مجدد میکنه بچه دختر در سن ۹ سالگی که اختیار با خودش هست قاضی قبول میکنه با یک مرد نامرحم زندگی کنه ولی پا پدرش زندگی نکنه ؟