حقوق خانوادهطلاق

حق طلاق چیست؟ شرایط گرفتن وکالت طلاق

اسلام حق طلاق را به مرد داده است. به این معنا که مرد بدون کسب رضایت از زن و البته با ارائه دلایلی محکمه پسند می‌تواند همسر خود را طلاق بدهد. اما وکالت در طلاق چگونه به زن داده می‌شود؟ چه مدارکی لازم است تا وکالت طلاق به زن داده شود. در این مطلب از سایت مشاوره حقوقی همیارتو شما را با ابعاد مختلف این حق آشنا خواهیم کرد.

حق طلاق چیست؟

حقی که مجوز طلاق را بدون نیاز به جلب رضایت همسر فراهم می‌کند به حق طلاق موسوم است. این حق همواره با مرد است. البته حق زن در طلاق از طرف مرد باید رعایت شود. به این معنی که مرد باید حقوقی مانند مهریه، نفقه، نحله و تصنیف دارایی را پرداخت کند. این نکته به طور کامل در ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی نیز مورد اشاره قرار گرفته است.

دو حالت بخشیدن حق طلاق به زن

مرد می‌تواند با قرار دادن حق طلاق زن در شروط ضمن عقد، این حق را به همسر خود بسپارد. به این ترتیب زن از زمان جاری شدن خطبه عقد، این حق را دارد که برای جدایی رسمی از همسر خود اقدام کند.

دومین حالت زمانی است که مرد بعد از این که وارد زندگی مشترک با همسرش شد، به یکی از دفاتر اسناد رسمی رفته و حق یا وکالت طلاق را به زن بسپارد. جالب است بدانید که اگر مرد در خارج از ایران باشد، می‌تواند وکالت در طلاق را به هر کسی غیر از همسر خود نیز بدهد.

وکالت در طلاق یا مهریه

شرایطی وجود دارند که به واسطه آن مرد خیلی راحت وکالت در طلاق را به زن می‌سپارد. یکی از این شرایط زمانی است که زن از مهریه خود بگذرد و در قبال آن، حق طلاق را دریافت کند. با این حال، توافق نهایی زوجین تعیین می‌کند که وکالت طلاق در اولویت باشد یا پرداخت مهریه.

حق-طلاق 2

موارد گرفتن وکالت در طلاق

بر خلاف تصور همیشگی روش دیگری هم وجود دارد که بر اساس آن حق طلاق به زن داده می‌شود. گاهی شرایط مرد به گونه ای خواهد بود که قانون وکالت طلاق را به زن می‌دهد. این شرایط شامل اعتیاد، ازدواج مجدد، ترک کردن منزل بدون هیچ دلیل قانع کننده ای، بدرفتاری مرد، ابتلای مرد به بیماری صعب العلاج، مفقودالاثر بودن مرد، مجازات مرد به مدت حداقل ۵ سال و بچه دار نشدن زوجین به مدت حداق ۵ سال می‌شوند.

 شروط گرفتن حق طلاق چگونه است؟

پیش از اینکه تصمیم به افزودن وکالت در طلاق در شروط دوازده گانه عقد بگیرید، باید با همسر خود به توافق برسید. فرقی ندارد که کدام یک از دو روش مذکور را برای گرفتن وکالت در طلاق انتخاب می‌کنید، گرفتن حق طلاق زن باید به صورت رسمی ثبت شود و وجهه قانونی داشته باشد. اگر این حق به صورت کلامی یا روی کاغذی به صورت غیر رسمی به زن داده شود، از سوی دادگاه و مراجع قانونی به رسمیت شناخته نخواهد شد.

علاوه بر داشتن وجهه قانونی باید به چند نکته و یا شرط دیگر هم توجه داشته باشید.

  • تعیین شود که حق طلاق در کدام نوع از طلاق مجاز است.
  • آیا گرفتن حق طلاق با بخشش مهریه همراه است یا نه.
  • آیا زن اجازه تجدید نظر، فرجام خواهی و حق ثبت طلاق را در دفتر اسناد رسمی دارد.
  • تکلیف حضانت فرزند و حقوق مادی زن تعیین شود.

مدارک لازم برای دادن وکالت در طلاق

طبق قانون جدید حق طلاق، اگر تصمیم به رسمی کردن وکالت طلاق زن را دارید باید چند مدرک را همراه خود داشته باشید. ارائه مدارک شناسایی از جمله شناسنامه و کارت ملی به همراه عقدنامه و رسید هزینه‌های وکالت در طلاق برای رسمی کردن این حق زن لازم است.

توجه به این موضوع اهمیت دارد که زوجه باید یک نسخه از وکالتنامه را نزد خود نگه دارد. این کپی در صورت مفقود شدن اصل وکالتنامه قابل استفاده خواهد بود.

مراحل طلاق با داشتن وکالت طلاق

شاید این سؤال برای شما هم مطرح شود که زن با داشتن حق طلاق چگونه می‌تواند برای طلاق اقدام کند. در پاسخ باید بگوییم:

  • ابتدا به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و پروفایل خود را در سامانه ثنا ایجاد می‌کند.
  • با کمک وکیل طلاق یا داشتن نمونه دادخواست طلاق، درخواست خود را به ثبت می‌رساند.
  • پس از آنکه زن و مرد یا وکلای آنها جلسه مشاوره خانواده و غربالگری را طی کردند، نوبت به مرحله دادگاه می‌رسد.
  • در جلسات دادرسی، بر مبنای مدارک، نظر مشاور خانواده و حاضران در دادگاه (زوجین و وکلای آنها) رأی صادر می‌شود. البته می‌توان درخواست تجدید نظر را هم به ثبت رساند و منتظر جواب نهایی دادگاه بود.
  • در گام آخر، زن یا وکیل او حکم طلاق را برای ثبت نهایی به دفتر ثبت ازدواج و طلاق تحویل می‌دهند و صیغه طلاق جاری می‌شود.

جمع بندی

در این مطلب از دپارتمان دپارتمان حقوق خانواده همیارتو شما را با حق طلاق و شرایط گرفتن آن آشنا کردیم. در ضمن توضیح دادیم که زن با داشتن وکالت در طلاق چگونه می‌تواند برای جدایی از همسر خود اقدام کند. در این مسیر وکیل طلاق راهنمایی مناسبی ارائه خواهد داد. شما می‌توانید نظرات، سؤالات و تجربیات خود را درباره وکالت در طلاق با ما به اشتراک بگذارید.

سؤالات متداول

  • روش‌های دادن حق طلاق به زن چیست؟

شرط وکالت طلاق را در شروط دوازده گانه عقد ثبت کرد یا در دفتر اسناد رسمی این حق را به زن سپرد.

  • مدارک لازم برای گرفتن وکالت در طلاق چیست؟

شناسنامه، کارت ملی و عقدنامه برای گرفتن این حق الزامی هستند.

  • آیا دادگاه می‌تواند حقی برای طلاق گرفتن را به زن بدهد؟

بله. در صورت معتاد بودن مرد، ابتلای مرد به بیماری صعب العلاج، عدم بچه دار شدن زوجین در حدود ۵ سال یا بیشتر، مفقود شدن مرد در مدت حداقل ۵ سال و سایر موارد در این حالت مؤثر هستند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۸۹ رای
منابع
1
guest
3 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بی‌گناه
بی‌گناه
4 ماه قبل

این‌همه‌بگیرببندتابتونیم‌جداشیم‌چرابراازدواج‌این‌همه‌بگیرببندنیس

وحید فراست
وحید فراست
9 ماه قبل

مطالب عالی است

Rti
Rti
1 سال قبل

مفید بود

دکمه بازگشت به بالا